Nástenný kalendár s renesančným kaštieľom v Humennom zabodoval

26.02.2009 Humenné

Prešov 26. februára (TASR) - V súťaži o najkrajší kalendár Slovenska 2009 získal Prešovský samosprávny kraj (PSK) v kategórii regióny druhé miesto za nástenný kalendár Renesančný kaštieľ v Humennom.
Na objednávku ho pripravilo tamojšie Vihorlatské múzeum. Úspešný v súťaži bol PSK aj vlani, kedy s kalendárom Pamiatky Horného Šariša v skanzene Šarišského múzea získal vo svojej kategórii prvenstvo.
Nástenné reprezentačné kalendáre pre Prešovský kraj už tri roky pripravujú vlastné organizácie. Tradíciu začala v roku 2007 Tatranská galéria v Poprade kalendárom s grafikami Starého Smokovca, Šarišské múzeum v Bardejove minulý rok predstavilo skanzen a ľudové tradície. Vihorlatské múzeum sa rozhodlo prezentovať renesančný kaštieľ, ktorý je pýchou regiónu, a ktorý prešiel vlani kompletnou rekonštrukciou.
\"Našim organizáciám ponúkame možnosť prezentovať krásy svojho regiónu, prípadne svojich zbierok. Nikomu nediktujeme, čo má kalendár prezentovať, vždy sme to nechali na návrhy a kreativitu pracovníkov našich zariadení, \" konštatoval predseda PSK Peter Chudík. Okrem predstavenia organizácií je nezanedbateľnou aj finančná úspora. Podľa slov predsedu oproti kalendárom z dielne reklamných agentúr je cena nižšia nie však na úkor kvality a kreativity. Dôkazom sú doterajšie ocenenia. Nižšia cena umožňuje vydať kalendáre vo väčšom náklade. Na prezentáciu PSK ich využíva napríklad aj Zastúpenie PSK v Bruseli.
Súťaž o najkrajší kalendár Slovenska má dlhoročnú tradíciu, v tomto roku sa koná už 17. ročník. Vyhlasuje a organizuje ju Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov. Do súťaže bolo v tomto roku nominovaných 68 kalendárov, pričom odborná porota udeľovala ocenenia v dvanástich kategóriách.
\"Víťazné exponáty tvoria výstavu, ktorá bude otvorená 12. marca v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Súčasťou vernisáže bude vyhodnotenie súťaže. Víťazné kolekcie kalendárov budú počas roka vystavené vo vybraných slovenských mestách, \" doplnila hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
 

Vyberte región